Recept

Glutenfri drömtårta med jordgubbar

Som nämnt många gånger förut så undviker jag gärna gluten i min kost och oftast innebär detta inga större problem. Men när det kommer till bakning så tycker jag det är svårt att få till fluffiga muffins och höga tårtbottnar då de mjölsorter som är glutenfria har en tendens att bli väldigt hårda och kompakta. Det är då det är kul att hitta andra lösningar och jag har en favorittårta som heter Tutingens chokladtryffeltårta som är helt mjölfri då man istället gör en maräng som grund vilket ger luftighet och fluff.

För att tårtan skulle se ut som en vanlig tårta, dvs utan choklad, så testade jag att byta ut den mörka chokladen mot vit choklad. Det blev lite av en utmaning då vit choklad är mycket känsligare att tex smälta än den vanliga mörka, men skam den som ger sig! Resultatet blev en midsommardröm med ekologisk blåbärssylt, färsk vispgrädde och naturligtvis jordgubbar.

Det här behöver du:

6 ägg

300g vit choklad

150g smör

1dl socker

2 msk vaniljsocker

blåbärssylt

vispgrädde

jordgubbar

Så här gör du:

Värm ugnen till 120 grader. Smält chokladen med smöret i en kastrull eller över vattenbad. Det kan bli att chokladen och smöret inte riktigt vill blanda sig men det löser sig senare.

Separera äggulorna från äggvitorna och vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget medans du vispar och vispa sedan tills du fått en hård fin maräng. Du vet att marängen är färdig när du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.

Blanda ner äggulorna i chokladen och rör sedan om ganska kraftigt med en handvisp tills smeten blandat sig riktigt väl. Häll sedan försiktigt ner chokladblandningen i marängen och blanda sakta ihop. Häll sedan smeten i en bottenklädd form med löstagbar kant. Baka kakan i mitten av ugnen i 40 min men ta inte ut kakan sen utan låt den stå kvar och svalna.  Ställ sedan in den i kylskåpet i minst tre timmar men allra helst över natten tills den ska dekoreras.

Vispa valfri mängd vispgrädde och ta även valfri mängd blåbärssylt, eller andra frukter och bär, och lägg ett lager på toppen innan du dekorerar med grädde och jordgubbar. Den här kakan beter sig inte som en vanlig tårtbotten så mitt råd är att INTE dela den utan bara ha lite fyllning på toppen. Tro mig, det blir en smakbomb utan dess like ändå. Fortsatt trevlig midsommar önskar jag er!


Du kanske också gillar

1 Comments

  • Svara
    bella
    25 juni, 2017 at 17:04

    jamen vilken tårta.. woow.. den vill jag ha som inflyttningspresent i höst:)

  • Lämna en kommentar